Belka
Niedziela, 18 Listopada 2018   imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących

Data publikacji: 2017-09-04, Data modyfikacji: 2017-09-04
A A AWydrukDrukuj  
 
Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących

Gotowanie na parze jest wyjątkowo zdrową metodą przyrządzania potraw, dzięki której unikamy utraty cennych witamin i składników odżywczych z produktów, jak dzieje się w przypadku np. smażenia czy gotowania w wodzie. Poniżej przedstawiamy, jak korzystać z nowego parowaru MPM oraz na co zwrócić uwagę podczas przygotowania posiłków na parze.

Jedzenie to niewątpliwie jedna z największych przyjemności, a gotowanie często staje się pasją. Znajomość różnych technik jest niezbędna, żeby przygotować zróżnicowany, zdrowy i jednocześnie smaczny posiłek. Z nowym parowarem firmy MPM model MPA-01M to możliwe. Urządzenie jest wyposażone w 3 przezroczyste misy z tackami i wygodnymi uchwytami o łącznej pojemności 9 litrów, na których można gotować rożne produkty w tym samym czasie. Gorąca para stopniowo podgrzewa umieszczone w nim składniki, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze. Dzięki temu przygotowanie obiadu dla rodziny będzie proste i szybkie, a każdy wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie.

Kolejność i czas gotowania produktów

Parowar ma kilka poziomów, ponieważ poszczególne produkty wymagają innego czasu gotowania: mięso zostawiamy w parowarze od 40 do 60 minut, pieczarki oraz rośliny strączkowe potrzebują od 10 do 20 minut. By ugotować ryż, należy gotować przez 20 – 25 minut. W najwyższym pojemniku z kolei przygotowujemy te produkty, które potrzebują najmniej czasu.

CZAS GOTOWANIA NA PARZE POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw pod warunkiem, że podgrzewamy je bardzo krótko. Należy dopilnować, by warzywa zdjąć z pary w momencie, gdy zaczynają mięknąć, ponieważ proces ich gotowania trwa jeszcze chwilę nawet po tym, jak przestaje działać na nie wysoka temperatura. Produkty muszą zostać ułożone równomiernie cienką warstwą, co umożliwia różna wielkość tacek. Model MPA-01M posiada pojemniki o pojemnościach 3,2l, 3l i 2,8l, dzięki czemu możemy gotować efektywnie i tym samym dostosowywać porcje do liczby osób, dla których przygotowywane jest danie.

Odpowiednia temperatura

Należy pamiętać, że czas gotowania potraw rozpoczyna się w momencie, w którym woda osiągnie temperaturę wrzenia. Jednak woda nie powinna gotować się zbyt szybko, a jedynie delikatnie szumieć i „mrugać”. Parowar MPA-01M posiada funkcję manualnego ustawiania czasu pracy w zakresie od 0 do 75 minut, dzięki czemu sprawdzi się w każdym przypadku – nawet jeśli nasze składniki muszą zostać w urządzeniu nieco dłużej.

Warto wiedzieć

Warzywa i owoce powinno gotować się w całości lub w jak największych kawałkach. Najmniejsze uszkodzenia skórki powodują, że ze składników wraz z parą ulatniają się ważne dla zdrowa wartości odżywcze. Urządzenie ma możliwość wyparzania butelek, co jest niezwykle ważne, kiedy mamy w domu noworodka. Parowar nie tylko pomoże ci przygotować zdrowe posiłki dla dziecka, lecz także zadbać o jego dodatkową ochronę.


Parowar MPA-01M
Cena: 180 zł

Funkcje:

  • przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu,
  • gotowanie na parze różnych składników w tym samym czasie
    • możliwość jednoczesnego przyrządzania kilku potraw,
  • 3 przeźroczyste misy z tackami i uchwytami o pojemności 9 litrów (3,2 l, 3,0 l, 2,8 l),
  • obudowa ze stali nierdzewnej,
  • zbiornik na wodę ze wskaźnikiem min./maks. 0,3/ 1,2 l,
  • łatwe uzupełnianie zbiornika na wodę podczas użytkowania,
  • manualne ustawienie czasu pracy w zakresie od 0 do 75 minut,
  • lampka kontrolna stanu pracy,
  • zakończenie pracy sygnalizowane dźwiękiem,
  • kompaktowy system przechowywania,
  • możliwość wyparzania butelek i innych akcesoriów,
  • możliwość mycia w zmywarce wszystkich plastikowych elementów,
  • pojemnik na ryż.

Parametry:

  • zasilanie: 230 V 50 Hz,
  • moc: 800 W.
MPM, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: MPM
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
 
Polecane

DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
radomski

Powiat radomski - powiat, którego siedzibą jest miasto Radom, mimo że sam do niego nie należy. Powiat znajdujące się w województwa mazowieckim, w południowej jego części. Należy do niego, aż 13 gmin: Pionki (gmina miejska), Iłża, Skaryszew, Gózd, Jastrzębia, Jedlińsk, Jedlnia-Letnisko, Kowala, Pionki (gmina wiejska), Przytyk, Wierzbica, Wolanów, Zakrzew.

Zabytkowe dwory, pałace i obszary chronionej przyrody zobaczymy, poruszając się pieszymi i rowerowymi szlakami turystycznymi. Tutejszy klimat i gleby sprzyjają rozwijaniu się ogrodnictwa i rolnictwa. Sztuczne zbiorniki wody mogą zainteresować i przyciągnąć amatorów wypoczynku nad wodą. Gospodarstwa agroturystyczne tworzą możliwość poznania wiejskiego życia i bliskiego kontaktu z naturą.

 

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola